Egy kevésbé ismert történet...Masada

izrael.jpgVan egy várrom Izraelben, egy elszigetelt fennsíkon, közel a Holt-tengerhez. Erről az erődről majdnem minden információ az I. századi római történésztől, Josephus Flaviustól származik. Röviden írok erről e lenyűgöző erődről, melyet néhány napja élőben csodálhattam meg.


Alexander Jannaeus építtette az erődöt, majd Heródes szerezte meg az apja halála utáni hatalmi harcban. 66-ban a zsidó lázadó egy csoportja csellel bevette a várat, majd Jeruzsálem ostroma és a templom pusztulása után 70-ben újabb lázadók csatlakoztak.

73-ban Lucius Flavius Silva vezetett egy római légiót a vár ostromára. A rómaiak ostromfallal vették körül, majd az ostromhoz rámpát kezdtek építeni a hegy nyugati oldalán. A várvédők kövekkel dobálták a rámpa építőit, ezért a rómaiak zsidó foglyokkal építtették tovább. A rámpa tavasszal lett kész, az ostrom második vagy harmadik hónapjában, ez lehetővé tette a rómaiaknak, hogy faltörkossal elérjék a várat. Josephus Flavius leírása szerint, miután a rómaiak áttörték a falat, lángokban találták a raktárakat és a védők öngyilkosságot követtek el, vagy egymást ölté meg. Csak két nőt és 5 gyereket találtak életben. Josephus Flavius valószínűleg az ostromban résztvevő katonák beszámolói alapján írta saját beszámolóját. 

A Masszádát utoljára a Bizánci birodalom idején lakták, egy kis templom volt itt található. 

A Masszáda helyét 1842-ben azonosították, 1963 és 1965 között intenzív ásatásokat végzett az izraeli Yigael Yadin által vezetett expedíció. Érdekesség, hogy a római ostromrámpa maradványai még ma is megvannak.